Hoe Deloitte van leren een
gewoonte maakt.
Hoewel medewerkers graag willen leren, is er soms een extra duwtje in de rug nodig. Hoe pakt Paulien Klinkenberg, Learning Coordinator bij Deloitte, dit aan? Ontdek haar 5 best practices om een succesvolle leercultuur binnen jouw organisatie te creëren!
- Deloitte - BS&O (Nederland)
- Sector: Professionele dienstverlening
- 350 medewerkers
- Hoofdkantoor in Rotterdam
1. Blijf GoodHabitz onder de aandacht brengen.
"Het is belangrijk dat GoodHabitz top-of-mind blijft bij onze medewerkers", vertelt Paulien Klinkenberg, Learning Coordinator bij Deloitte. "Het kost namelijk tijd om van leren een gewoonte te maken. Ik zet leren maandelijks in de schijnwerpers door assessments en online trainingen te vermelden in mijn nieuwsbrieven. Het thema is afhankelijk van wat op dat moment het meest relevant is voor Deloitte. Soms leggen we extra nadruk op bijvoorbeeld cybersecurity, dan bespreek ik het leeraanbod van GoodHabitz met betrekking tot dit onderwerp. Andere thema's kunnen gekoppeld zijn aan het moment van het jaar of een aankomende feestdag. Een ander voorbeeld is het einde van het fiscale jaar, wanneer het tijd is voor de functioneringsgesprekken. Dit is het perfecte moment om trainingen als ‘Het functioneringsgesprek’ en ‘Feedback vragen’ onder de aandacht te brengen in onze nieuwsbrief. Je ziet aan het aantal gebruikers op het platform dat er een piek is in de wanneer er trainingen worden aanbevolen."
2. Koppel leren aan relevante thema's.
"Zoals ik al aangaf, probeer ik de assessments en trainingen zoveel mogelijk te koppelen aan thema's die relevant zijn voor Deloitte", vervolgt Paulien. "Zo zien onze medewerkers hoe de opgedane kennis direct van toepassing is op hun dagelijkse werk, bijvoorbeeld door het te koppelen aan de focusgebieden van Deloitte (ontwikkeling, D&I en duurzaamheid). Ik adviseer mijn collega's over welke content het beste past bij verschillende onderwerpen. Dit gebeurt via mijn nieuwsbrief, maar ook tijdens meetings met het managementteam en teamleiders. Afhankelijk van de onderwerpen die in deze meetings worden besproken, adviseer ik de managers en teamleiders over de juiste assessments en trainingen die ze hiervoor kunnen gebruiken. Op deze manier weten ze precies waar ze moeten beginnen en welke informatie ze aan hun teamleden kunnen geven, afhankelijk van het onderwerp waar ze zich op willen focussen. De resultaten van de assessments geven hen de volgende gerichte stappen in hun persoonlijke ontwikkeling.''
3. Promoot leren via teamleiders.
"Teamleiders spelen ook een belangrijke rol in het hele proces om hun teams te overtuigen van de toegevoegde waarde van een assessment en om actie aan te moedigen", vertelt Paulien. "Ik motiveer hen om WorkOuts met hun team te initiëren, maar sta er ook voor open om deze oefeningen zelf te begeleiden. Zelf ga ik regelmatig naar meetings van teamleiders om hen te informeren over het gebruik van het leeraanbod van GoodHabitz en de mogelijkheden. Als ik van de teamleiders hoor dat ze bepaalde uitdagingen hebben, probeer ik de GoodHabitz-content te gebruiken om deze aan te pakken. Als er veel feedback wordt gegeven, maar sommige mensen vinden het nog steeds moeilijk om hiermee om te gaan, stel ik voor om het assessment 'Communicatiestijl – Welke kleur ben jij?' en/of de online training ‘Het goede gesprek’ en ‘Zeggen waar het op staat’ te maken en bespreken. Dit zorgt ervoor dat er meer raakvlakken ontstaan en motiveert medewerkers om het te blijven volgen."
Je kunt meteen aan de slag met een WorkOut omdat alle middelen al gemaakt zijn. De sessies zijn altijd laagdrempelig en gezellig, waardoor het hele proces op gang komt.
4. Maak leren toegankelijker door het samen te doen.
"Ik probeer zoveel mogelijk gebruik te maken van WorkOuts (klassikale groepsopdrachten die op het werk samen uitgevoerd worden). De belangrijkste reden is om (groeps)verantwoordelijkheid te stimuleren", licht Paulien toe. "Een WorkOut zet niet alleen aan tot het bespreken van resultaten en ervaringen, maar zoomt ook in op de vervolgstappen die een collega moet nemen. Met een WorkOut verhoog je de betrokkenheid van je medewerkers en ontstaat er enthousiasme."
"Neem als voorbeeld het Teamrollenassessment, dat wordt gevolgd door het Teamrollenspel. Het is heel waardevol om te weten welke rol en aanpak bij je collega's past. Zo kun je elkaar optimaal ondersteunen en weet je met welke taken je directe collega's wel of niet in hun kracht staan. Je weet ook meteen waarin je nog kunt groeien. Tijdens de WorkOut kunnen de teamleider en de rest van de collega's bespreken hoe de opgedane zelfinzichten en kennis in de praktijk zijn gebracht. In het trainingsprogramma voor startende Executive Assistants maak ik veel gebruik van online trainingen, voorafgegaan door een WorkOut. Zo is het hele team meteen betrokken en zijn de resultaten tastbaar. Het is fijn dat de voorbereiding weinig tijd kost. Je kunt meteen aan de slag omdat alle middelen al gemaakt zijn. De sessies zijn altijd laagdrempelig en gezellig, waardoor het hele proces op gang komt. Dit werkt als een geweldige ijsbreker en verlaagt de drempel om te blijven leren enorm."
5. Het integreren van persoonlijke ontwikkeling in de beoordeling van medewerkers.
“Persoonlijke ontwikkeling is sinds 2021 opgenomen in onze Employee Value Proposition (EVP)", eindigt Paulien. "Er is een duidelijk onderscheid gemaakt tussen prestatie en ontwikkeling, wat aansluit bij onze wens om de nadruk te leggen op persoonlijke groei als een van de belangrijkste aspecten van onze EVP. Door het op te nemen in onze processen en het concreter te maken, wordt de focus op persoonlijke ontwikkeling aangemoedigd in de hele organisatie. Dit laat ook aan mogelijke toekomstige medewerkers zien dat Deloitte serieus omgaat met persoonlijke ontwikkeling en dit als een belangrijk onderdeel van diverse functies beschouwt."
Meer inspiratie van GoodHabitz
direct in je mailbox?
Dat kan! Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en jij krijgt de nieuwste updates als eerste in je mailbox.