Så hittar du rätt i övergången till kompetensbaserat lärande
Förändringar är hela tiden en faktor i det dagliga arbetet för alla som jobbar inom HR eller L&D. Arbetet utvecklas, verktygen uppdateras, arbetsplatsen förändras och kompetenserna som krävs för att lyckas skiftar hela tiden. Men en sak i det här dynamiska landskapet är oförändrad – det är människor som är drivkraften bakom all denna utveckling. Medarbetarna i din organisation är nyckeln till företagets tillväxt. Därför bör utvecklingen av deras kompetenser inte bara prioriteras – det borde vara en självklarhet! Men vilka ansträngningar ger bäst resultat? Och vilka kompetenser är viktiga för framtiden?
Att kompetensbaserat lärande blir allt viktigare beror på flera faktorer. För det första kräver den snabba tekniska utvecklingen att medarbetarna hela tiden uppdaterar sina färdigheter för att fortsätta vara relevanta och kunna konkurrera på arbetsmarknaden. För det andra förändras själva arbetet i sig, med ett ökat fokus på automatisering och AI, vilket kräver nya kompetenser.
I takt med att organisationer satsar på ökad effektivitet ökar dessutom behovet av medarbetare som har specialiserade och specifika färdigheter som direkt bidrar till att uppnå verksamhetens mål. Det gör kompetensbaserat lärande till en nödvändighet. Men kompetensbaserat lärande kräver en genomgripande förändring av tankesättet jämfört med traditionella metoder. L&D-team ska inte bara tillhandahålla utbildningar – de ska utforma personliga inlärningsresor. Detta innebär en strategisk övergång till agilitet och flexibilitet, datadrivet beslutsfattande och en företagskultur med kontinuerligt lärande i fokus. I stället för samma standardlösning för alla måste de som arbetar inom L&D ha ett nära samarbete med intressenterna, utnyttja teknik för att tillhandahålla effektiv utbildning och mäta resultaten för att säkerställa att insatserna direkt bidrar till organisationens framgång i dagens dynamiska landskap.
Maarten Franken, Co-Founder av GoodHabitz, märker också av förändringen inom L&D. Han pratade om detta i ett av avsnitten av Moving Forward:
Allt detta kanske fortfarande låter lite abstrakt, så här kommer ett exempel: Utbildningar för ledarskapsutveckling är ett typexempel på hur kompetensbaserat lärande förändrar traditionell kompetensutveckling. Tidigare fokuserade ledarskapsutbildningar ofta på allmänna ledaregenskaper och principer. Men i dagens dynamiska affärsmiljö kräver ett effektivt ledarskap en mängd olika färdigheter som är skräddarsydda för specifika sammanhang och utmaningar.
Metoder för kompetensbaserat lärande inom ledarskapsutveckling innefattar specifika färdigheter som är avgörande för ett framgångsrikt ledarskap. Det kan bland annat handla om strategiskt och kritiskt tänkande, emotionell intelligens, förändringsledning, interkulturell kommunikation, med mera. I stället för att lära ut allmänna ledarskapsteorier lägger L&D-teamen nu vikt vid praktisk kompetensutveckling genom experimentellt lärande, fallstudier, mentorskap och simuleringar.
Det finns flera viktiga fördelar med kompetensbaserat lärande. En av de största fördelarna är det både är relevant och användbart i många olika roller och branscher. De som deltar i en kompetensbaserad utbildning får inte bara teoretisk kunskap, utan också praktiska färdigheter som de direkt kan använda sig av i sitt dagliga arbete. Det här praktiska tillvägagångssättet skapar en personlig inlärningsupplevelse som gör det möjligt för medarbetare att på bästa sätt och med självförtroende ta sig an utmaningar i den verkliga världen.
Kompetensbaserat lärande är dessutom nära kopplat till organisationens mål och marknadens krav. L&D-medarbetare samarbetar med affärsintressenter för att identifiera specifika färdigheter som är viktiga för att kunna bidra till innovation, hantera förändringar och skapa högpresterande team. Genom att fokusera på dessa färdigheter kan organisationen bygga upp en arbetsstyrka som har alla verktygen för att utvecklas och nå framgång.
Sammanfattningsvis innebär ett kompetensbaserat lärande ett skifte bort från traditionell utbildning med fokus på teori. I stället ligger tyngdpunkten vid praktiska kompetenser som gör att medarbetarna kan prestera på topp i sina respektive roller. Den här metoden förbättrar inte bara individens kompetenser, utan bidrar också till organisationens framgång i stort, eftersom den ser till att medarbetarna har rätt färdigheter för att hantera utmaningar och samarbeta effektivt i en dynamisk arbetsmiljö.
Kompetensbaserat lärande går hand i hand med filosofin bakom GoodHabitz modell, som betonar viktiga fokusområden för att både organisationen och individen ska nå framgång. Modellen kategoriserar färdigheter i utvecklingsområden som individer, team och organisationer bör prioritera för att öka tillväxten och motståndskraften.
De åtta områden för utveckling som beskrivs i GoodHabitz modell är grundpelarna för personlig och organisatorisk utveckling, och varje område innehåller viktiga färdigheter som är ett måste för att lyckas på den moderna arbetsplatsen. Med dessa områden i fokus kan individer och organisationer öka motståndskraften, anpassningsförmågan och innovationen, vilket i sin tur ser till att de behåller sin konkurrenskraft och är redo för framtiden i alla roller och branscher.
För enskilda individer fungerar modellen som en vägledning som kopplar samman deras nuvarande situation med deras mål. Genom att hitta de viktigaste utvecklingsområdena blir det tydligare för medarbetaren vem han eller hon är och vilka kompetenser som behövs för att utvecklas både på ett personligt och yrkesmässigt plan.
För företagen innebär modellen på samma sätt att värderingar kopplas till praktiska lösningar, vilket gör det möjligt för dem att hantera utmaningar genom att tillhandahålla riktat utbildningsinnehåll med fokus på specifika färdigheter som krävs för olika utvecklingsområden. Med hjälp av modellen kan företag förbättra företagskulturen, skapa effektiva team och bidra till hållbar tillväxt i ett snabbt föränderligt affärslandskap.
För att sammanfatta erbjuder GoodHabitz modell ett strategiskt tillvägagångssätt för personlig och organisatorisk utveckling som fokuserar på att förbättra kompetenser, skapa meningsfulla förändringar och göra ett bestående avtryck på dagens dynamiska arbetsplats.
Vill du lyssna på
hela podcastavsnittet?
Upptäck mer av Maarten Frankens insikter, tips och tricks i vårt podcastavsnitt ”Framtidens kompetenser och hur du lär ut dem”.